[fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"]
כל בדיקות הפוליגרף מבוססות על שאלות קבועות מראש. הגיע הזמן לבדוק מה כוללות השאלות הללו וכיצד הן מביאות לידי ביטוי את יכולות הזיהוי של המכשיר
מכשיר פוליגרף מסוגל לקלוט תגובות בלתי רצוניות על מנת לבדוק האם אדם הוא דובר אמת או שקר. הפוליגרף משמש בחקירות פליליות, במבדקי תעסוקה ואבטחה ועוד. בעבר הייתה האמינות של הפוליגרף שנויה במחלוקת, אולם כיום ישנן הערכות הגורסות כי קיים קשר ברור בין שינויים פיזיולוגיים בלתי נשלטים בגוף לבין היכולת לאבחן אמת או שקר.
בנוסף, מכשירי פוליגרף מתקדמים מבוססים על טכנולוגיה חדשנית המאפשרת בין היתר זיהוי של עלייה בלחץ הדם, שינויי דופק ובדיקה של רמת המוליכות החשמלית בעור.
סוגי שאלות בבדיקת פוליגרף וההבדלים ביניהם
הדרך היחידה להביא לידי ביטוי את היכולות של פוליגרף היא להשתמש בשיטה של שאלות ביקורת. על פי השיטה הזו יש שלושה סוגים שונים של שאלות בבדיקת פוליגרף:
א. שאלות רלוונטיות – שאלות אלו מתייחסות באופן ישיר אל נושא החקירה. הן יכולות להיות בנויות בצורה פשוטה כגון "האם ניסית להשיג מידע בדרך לא חוקית", או בדרך מורכבת יותר כגון "האם בשלב מסוים היית בקשר עם גורם עוין". הנבחן מקבל את השאלות מראש ובוחן אותן עוד לפני החיבור אל המכשיר. בצורה כזו ניתן להקטין את תגובות הלחץ הטבעיות של הנבחן.
ב. שאלות השוואה – אלו שאלות שמטרתן העיקרית היא לייצר תגובה של רגשי אשם בנחקר. בניגוד למה שנהוג לחשוב, שאלו אלו אינן קשורות לסוגיה בגינה מתבצעת החקירה. דוגמאות לשאלות פוליגרף מן הסוג הזה הן "האם ומתי שיקרת בפעם האחרונה", "תאר את הפעמים בהן ביצעת מעשה לא חוקי", וכן הלאה. כפי שניתן לראות, שאלו אלו מעוררות תחושה של חוסר נוחות אשר לאחר מכן יכולה להוות אינדיקציה לתגובות הפיזיולוגיות של האדם כאשר הוא משקר.
ג. שאלות סרק – סוג כזה של שאלות מדגיש נתונים ידועים שלנחקר אין סיבה לשקר לגביהם. אלו שאלות לא פחות חשובות מהשאלות הרלוונטיות ומשאלות ההשוואה, היות ומטרתן היא להגביר את האמון של הנחקר בתהליך. מעבר לכך, שאלות סרק תורמות להגברת התגובה בשאלות הביקורת ובשאלות המהותיות המוצגות במהלך החקירה. יחד עם זאת, שאלות סרק אינן משוקללות בתהליך ניתוח התוצאות או במסקנות החקירה. השאלות יכולות להיות "איך קוראים לך", "כמה ילדים יש לך", "איפה אתה עובד" או "איפה נולדת".
כיצד מנתחים את התשובות של הנחקר?
הניתוח של שאלות פוליגרף מתבצע באמצעות השוואה של התגובות הפיזיולוגיות בכל הערוצים במהלך שאלות הביקורת, עם התגובות הפיזיולוגיות בשאלות המהותיות. תגובה בעוצמה גבוהה לשאלות המהותיות מהווה אינדיקציה למעורבות רגשית מובהקת. אם התגובה בשאלות הביקורת חזקה יותר, הנבחן יימצא כדובר אמת. במקרים של תגובות דומות יוגדרו התוצאות בתור לא החלטיות.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]