[fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"]
אנו רגילים לראות את בדיקות הפוליגרף בעיקר מסרטים ותוכניות טלוויזיה – אז הנבדקים מחוברים למכונה, ומוטחות בהם שאלות קשות, כשאנו רואים את סימני המחט שיוצרים קווים עקומים. חשוב מאד להבין, כי התנאים שבהם מבצעים בדיקת פוליגרף במציאות, שונים כמובן מהתנאים שאנו רואים בסרטים. בפועל בדיקות הפוליגרף השונות מתבצעות בתנאים הרבה יותר נוחים, וגם התוצאות שלהן אף לא מחייבות בהכרח מבחינה משפטית. יותר מכל צריך לזכור עקרון אחד – לא ניתן במציאות להכריח איש לעבור בדיקת פוליגרף, אם הוא לא רוצה בכך.
כך בדיקת פוליגרף מתבצעת
- הבסיס לבדיקה – ההנחה של בדיקת הפוליגרף היא שכאשר אנו משקרים, הרי שהגוף שלנו חווה שינויים פיזיולוגיים שונים – קצב הלב שלנו מואץ, אנו חשים יובש בפה, אנו נוטים יותר לרעד, וכיו"ב. הסימנים הללו לא נראים במבט רגיל, והם ניתנים עם זאת למדידה באמצעות מכשיר הפוליגרף. לכן, מחברים את המכשיר לחלקים שונים בגופו של הנדבק, והוא פשוט מודד את התגובות הפיזיולוגיות שלו.
- בעיית הלחץ – אם קראתם את הפסקה הקודמת, בוודאי זיהיתם בעיה מסוימת בבדיקות פוליגרף – הרי תחושות של לחץ ועצבנות יכול לחוש אדם, רק מעצם העובדה שהוא נבדק בפוליגרף, אפילו אם הוא דובר אמת לגמרי! אכן, לעתים הלחץ מהבדיקה, עלול לגרום לתוצאות סרק, שיחוו כביכול שהאדם ישקר, למרות שאפשר שהוא דובר אמת. לכן יש מספר שיטות שבהן נוקטים הבודקים, כדי להגיע לאמת.
- שאלות סרק – כל בדיקת פוליגרף מתחילה בשאלות סרק. אלו הן שאלות רגילות שלא קשורות באמת לנושא – כמו שם הנבדק, שאלה היכן הוא גר, או סתם שאלות עובדתיות יבשות. המטרה היא לראות כיצד הנבדק מגיב לשאלות רגילות – כך אפשר גם לזהות האם האדם בלחץ מעצם הבדיקה עצמה, וחשוב מאד שהאדם יהיה רגוע כמה שיותר. גם אם האדם בלחץ מעצם הבדיקה – אפשר לראות את התגובות לשאלות הסרק המרגיעות יותר, ולהשוות אותן לשאלות בהמשך.
- פשוט וברור – כאשר אדם נשאל בבדיקת פוליגרף, הוא לא נתקל בשאלות קודם לכן. למעשה, הנבחן מציג קודם כל לנבחן את שאלות, ודואג לוודא שהניסוח שלהן יהיה ברור. השאלות הן פשוטות וקצרות, ויש לענות עליהן בכן ולא בלבד. אין מקום לדו משמעות או להסברים מסובכים – והכל בכדי שהמבחן יהיה נינוח כמה שאפשר.
- להתכונן למבחן – אם אתם עומדים לעבור בדיקת פוליגרף, יש כמובן דרכים להתכונן. ראשית זכרו שאינכם חייבים לעבור זאת, ולכן אם מראש הסכמתם, סימן שאם יותר בטוחים בחפותכם. לאחר מכן אפשר להתכונן ולערוך סימולציות בבית, לעבור על רשימת השאלות, לישון היטב לפני הבדיקה, ולבוא נינוחים ככל האפשר. זכרו גם שהתוצאה היא ראיה משפטית רק אם הסכמתם לכך מראש, והתוצאה היא חד משמעית.
אז מה אנו לומדים?
לסיכום, אנו רואים שבדיקות פוליגרף הן ממש לא כמו שאנו רואים בסרטים. הנבדק יודע אילו שאלות יועלו בפניו, הוא יודע מה בדיוק ימדדו, ואפשר שהתוצאה בסוף אף לא תהיה חד משמעית, כך שלא תמיד יש משמעות משפטית לתוצאות הבדיקה.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]