המטרה של בדיקת BERA היא לאבחן את תגובת גזע המוח לגירוי קולי כדי לאמוד את יכולת השמיעה. בגלל שהיא לא דורשת שיתוף פעולה מהנבדק, כדאי לשקול אותה עבור תינוקות, קשישים או בעלי מוגבלויות
בדיקות שמיעה יכולות להתבצע עבור גברים ונשים בטווח רחב של גילאים. אבל בשביל שהבדיקה תהיה אפקטיבית, צריך בדרך כלל שיתוף פעולה מצד הנבדק. במידה ואין אפשרות להשיג שיתוף פעולה כזה, הפתרון הרלוונטי היחידי יהיה בדיקה שמכונה BERA.
הבדיקה מתבצעת עבור תינוקות, קשישים או בעלי מוגבלויות שלא יכולים או לא רוצים לשתף פעולה. בגלל שהבדיקה לא דורשת אף סוג של שיתוף פעולה מצד הנבדק, היא מוכיחה את עצמה בשלל סיטואציות רגישות וגם מומלצת על ידי בעלי מקצוע. בנוסף, אפשר לבצע את הבדיקה הזו כפרוצדורה נוספת ולצורך השלמת נתונים.
מהי בדיקת ברה?
בדיקת ברה מתבצעת במטרה לאבחן את תגובת גזע המוח לגירוי קולי. על בסיס אבחון כזה, ניתן לאמוד את יכולת השמיעה. כפי שאפשר להבין מתוך התיאור הזה, מדובר על בדיקה שמתבצעת ללא אף צורך בשיתוף פעולה מצד הנבדק. כאמור, לא צריך שהנבדק יספר למשל מה הוא שומע, יתאר את הקולות, יגיב אל הצלילים וכן הלאה. הבדיקה מתבצעת במישור אחר לחלוטין, לכן צריך לבצע אותה בכל מקרה שבו שיתוף פעולה מן הסוג הזה אינו רלוונטי.
מבחינה רפואית, כדאי לדעת שמטרה אחרת של הבדיקה היא לוודא שתהליך ההולכה של אותות קוליים מהאוזן הפנימית אל גזע המוח מתבצע כראוי. אם לעומת זאת מוצאים הפרעה, אפשר להציע טיפול מתאים. כל זה מתבצע שוב פעם ללא אף צורך בשיתוף פעולה מצד הנבדק, אך בהליך שהוא אינו פולשני ועם תוצאות מעולות.
היתרונות של בדיקת BERA
הדרך הכי טובה להבין מהי BERA היא לעמוד על היתרונות שלה בהשוואה לסוגים אחרים של בדיקות. אם נכנסים אל עובי הקורה, רואים למשל את היתרונות של ביצוע הבדיקה גם בהקשר של השאלה מתי הכי טוב לבצע אותה:
א. תלונות על ירידה בשמיעה – כל סוג של תלונה על ירידה בשמיעה צריך להיבדק על ידי מומחים ובעלי מקצוע. אבל אם התלונות הן של מישהו שלא יכול לשתף פעולה בבדיקה רגילה, הפתרון היחיד יהיה להשתמש בטכניקות של בדיקת BERA.
ב. חשד לקיומם של גידולים – היתרון של בדיקת BERA בא לידי ביטוי כאשר יש חשד לקיומם של גידולים. על רקע חשד כזה ועם ממצאים נוירולוגיים נוספים, מאוד יכול להיות שההמלצה של בעלי המקצוע תהיה לעבור בדיקת BERA.
ג. לאחר בדיקת שמיעה סטנדרטית – יש מקרים שבהם מומחים ממליצים על הבדיקה אחרי כישלון בבדיקת השמיעה הסטנדרטית. אם לדוגמא תינוקות בבית חולים אחרי לידה לא עוברים את הבדיקה הזו, ההפניה שהם יקבלו תהיה עבור בדיקת ברה. חוץ מזה, זו בדיקה שיכולה לסייע עבור תינוקות שמשפחה שלהם כבר יש אדם עם ליקוי שמיעה.
איפה עוברים את הבדיקה?
צריך לבצע את הבדיקה אם רוצים לקבל תוצאות טובות בשלל נסיבות רפואיות. הבדיקה עצמה לא מסובכת או מסוכנת, אבל היא כן מתבצעת בשכיבה או ישיבה ולכן דורשת תרופת טשטוש אצל תינוקות וילדים.
את הבדיקה אפשר לעבור במכונים שמתמחים בכך ויש להיערך לחצי שעה עד שעה. במידה והתוצאות של הבדיקה לא תקינות, זה כנראה מעיד על בעיות בעצב השמע. בשלב הזה, המטרה תהיה לזהות את הסיבה לבעיה ולטפל בה.