בדיקות פוליגרף, או מכונת אמת בלשון העממית, הן בדיקות המיועדות לבחון את אמינותו של אדם בנוגע למצבים שונים שבהם הוא נתון בחקירה. השימוש בפוליגרף נעשה הן בתחום הפלילי המשטרתי והן בתחום הפרטי והעסקי. בישראל אין חוק המגדיר זכאות של אדם לביצוע בדיקת פוליגרף ושוק זה די פרוץ. בנוסף, יש לדעת כי במדינת ישראל בהתאם לחוק, בדיקת פוליגרף אינה קבילה כראייה במשפט פלילי, גם אם הנאשם הסכים לבדיקה (ואין לערוך בדיקת פוליגרף כלל ללא הסכמת הנבדק) ולכן, אין להביא לידיעת בית המשפט במשפט פלילי שנאשם או עד סרבו להיבדק במכשיר פוליגרף.
למרות האמור לעיל מכוני פוליגרף עסוקים מאד ואם אתם זקוקים לשירותים בתחום זה עליכם לדעת כיצד לבחור מכון כזה בצורה הנכונה ביותר כדי להימנע משרלטנים או מחובבנים.
מה יש לבדוק בבואכם לבחור מכון פוליגרף?
כאשר אתם מבררים אודות מכון פוליגרף תמיד טוב לקבל המלצות מאנשי מקצוע או מאנשים שעבדו עם מכון זה או אחר, וחשוב לבדוק את הפרמטרים הבאים:
- שנות הוותק והנסיון שיש למכון
- הניסיון המעשי של עורך הבדיקה
- רקע קודם של עורך הבדיקה
- ההכשרה המקצועית שקיבל עורך הבדיקה
- האם הוא בעל רקע בשירות הציבורי ומה הרקע החקירתי שלו
- האם הוא חבר באיגוד הפוליגרף הישראלי
נתונים אלה חשובים מאד לבדיקה ואימות מכיוון שבמקרים רבים מונחים על הכף שאלות חשובות שיש להן חשיבות גדולה מבחינתכם, ולרוב מדובר בהעסקת עובדים, באימות עובדים עם חששות לגניבה או בגידה בעסק (העברת מידע למתחרים וכדומה) וכדומה. כדי להבטיח את עצמכם וליהנות משירות ראוי, עליכם להיות בטוחים כי מכון הפוליגרף שבו בחרתם הוא אמין, מקצועי ומנוסה בתחום זה.
אמינות בדיקת הפוליגרף
כאשר אתם מעוניינים להיעזר בבדיקות פוליגרף עליכם להיות מודעים לשני דברים חשובים:
- אין לחייב אדם לעבור בדיקת פוליגרף בניגוד לרצונו ולא משנה מה הסיבה. אתם יכולים להתנות את המשך העבודה שלו בבדיקה מסוג זה, אבל אסור לכם לחייב אותו בכך.
- בדיקות פוליגרף אינן מדוייקות במאה אחוז. יש מחקרים המצביעים על 90 אחוז דיוק ואחרים מצביעים על 80 אחוז דיוק, ויש לקחת זאת בחשבון כאשר מונחים על הכף החלטות הרות גורל. בעניין זה חשוב לציין כי ככל שמכון הפוליגרף בעל ניסיון ומיומנות גדולים יותר יהיו איכות הבדיקה והדיוק שלה גבוהים יותר.