חליבה בשבת היא דוגמה נהדרת לסוגיה הלכתית ההולכת ומתפתחת עם שינויי העולם והתפתחות הטכנולוגיה. במאמר זה נרחיב אודות נושא החליבה בשבת, מראשית המקורות ועד לימינו אנו.
איסור חליבה בשבת במקורות
בגמרא במסכת שבת מופיע דיון בנושא האם מותר לחלוב בשבת, בו ר' אליעזר אוסר חליבה בשבת מדאורייתא משום מפרק. יסוד האיסור שנוי במחלוקת, ויש מהראשונים שהציעו שחליבה אסורה משום דש, טוחן, קוצר, גוזז, ממחק או בורר. בהמשך הגמרא מוזכרים דברי ר' חסדא שאוסר לחלוב לתוך קערה, אולם מתיר לחלוב ישירות לתוך קדרת אוכל. דברי ר' חסדא מובנים באופנים שונים ברבותינו הראשונים – יש שצמצמו את דברי ר' חסדא ליום טוב בלבד ולא לשבתות, ויש שהסבירו שחליבה אל תוך אוכל אינה בגדר פירוק וממילא מותרת בשבת.
כיצד ניתן לחלוב בשבת
איסור חליבה בשבת יוצר מצב בעייתי, מכיוון שהימנעות מחליבת פרה הרגילה להיחלב עלול להזיק לבריאות הפרה ואף לגרום לה לצער רב. מצב זה מוגדר כ-"צער בעלי חיים", הנחשב לאיסור מדאורייתא על פי רוב הדעות. מסיבה זו נהוג היה לחלוב את הפרות בשבת באמצעות אחת משתי הדרכים הבאות:
חליבה על ידי נכרי
מותר לבקש מגוי לחלוב את הפרה בשבת משום שאיסור אמירה לגוי הוא איסור דרבנן, ואילו צער בעלי חיים הינו איסור דאורייתא. יש שפסקו שיש לסכם עם הגוי לפני שבת, אולם פוסקים רבים הקילו בכך, והתירו לומר לגוי ביום השבת. פוסקים אחרים הציעו שהגוי יחלוב אל תוך קדרה, וממילא האיסור יהיה קל יותר. מכל מקום, החלב שנחלב על ידי הגוי שייך לו, ולאחר השבת יכול היהודי לקנות אותו ממנו במחיר סמלי.
חליבה לאיבוד
דרך נוספת המאפשרת חליבה בשבת היא באמצעות חליבה לקרקע, הקרויה גם "חליבה לאיבוד". בדרך זו החלב אינו משמש אף אחד, וממילא לא מתקיימת פעולת פירוק (החלב נאבד מיד עם הגעתו לקרקע).
חליבה בשבת כיום
ההתקדמות הטכנולוגית שינתה את אופן החליבה, וכיום רוב החליבה נעשית באמצעות מכונות אוטומטיות. באמצעות מכונות אלה ניתן לאפשר חליבה בשבת במספר דרכים:
- שעון שבת – באמצעות שעון שבת ניתן לתזמן את הצמדת צינורות המכונה לעטיני הפרה לפני שמתרחשת השאיבה. באופן זה השאיבה אינה מתבצעת על ידי אדם אלא על ידי מכונה.
- שאיבה לאיבוד – במחלבות רבות כיום נהוג בתחילת השאיבה להזרים את החלב למיכל המכיל חומר בעייתי כמו נפט או סבון, ולאחר מכן הרפתן משנע את הצינור ומזרים אותו למיכלים נקיים.
- חליבה על ידי גוי – כשרויות מהדרין רבות אינן מקבלות את הפתרונות שהוצגו לעיל, והן נוהגות להתיר חלב שנחלב על ידי גוי בלבד.
כיום במחלבות רבות נעשה שימוש בפתרונות שהוצגו לעיל, אם כי ישנם מקומות בהם החליבה בשבת נעשית באיסור על ידי יהודי. מקומות אלה עשויים לקבל הכשר מטעמים הלכתיים שונים (דיני תערובות, ספק איסור וכדו'). כשרות המהדרין של הרבנות הראשית מוענקת רק למכוני חליבה בהם חולבים באמצעות גוי, או למכוני חליבה בהם נעשה שימוש במכונות מיוחדות המשלבות שעוני שבת עם מנגנוני שאיבה לאיבוד. למידע נוסף על כשרות כנסו לאתר >> https://kashrut-tnuva.co.il/